Exam LAW299 lagi seminggu

Posted: October 4, 2013 in 2013 Semester 5
Tags:

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Yep, lagi seminggu je lagi untuk final exam LAW299. Minggu depan pada 11hb October, aku akan menjawab soalan exam lagi untuk subjek ini di DATC.

Sekarang, aku cuba untuk sediakan diri, semampu yang boleh. Baru sahaja tengok buku aka manual yang tebal tu. Aku selak bahagian belakang lalu terjumpa satu bahagian yang mana di situ ada tips tentang bagaimana untuk menjawab soalan esei subjek ini. Hmm… Kenapalah aku tak jumpa tips ni dari dulu lagi? Tulah… rajin sangat.😦

Okay, di situ ada penerangan yang mana pelajar dinasihatkan untuk menjawab mengikut langkah seperti  bawah ini:

1. Issue
2.Theory
3. Supporting cases
4. Application
5. Conclusion

Begitulah cara menjawab soalan esei dengan langkah yang betul.

Satu ayat yang aku suka;

“Understanding law is not difficult. What makes it difficult is a person’s perception. If you believe it is difficult, it is; otherwise you will love it. It is all in your mind. “

Mulai dari sekarang kena set dalam minda yang exam LAW299 ini adalah senang.🙂

KP @ 780

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s