Seminar terakhir semester 8

Posted: March 20, 2015 in 2015 Semester 8
Tags:

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat para pembaca blog ini.

Alhamdulillah, kelas terakhir untuk semester 8 dah pun berakhir pada hari Ahad lepas, 15hb Mac 2015. Lega rasanya sekarang. Semuanya dah selesai. Tinggal nak jawab periksa yang akan bermula hujung bulan ni je.

Pada hari tersebut, 8.30 pagi kelas ENT300 – Fundamental of Entrepreneurship. Masuk kelas je, Puan Faizah tanya group mana nak present dulu. Semua diam. Sudahnya kena cabut nombor untuk tentukan giliran. Group aku dapat nombor 4, yang akhir sekali.

Group pertama macam tak sedia. Puan minta group aku present dulu sebab dia nampak aku macam dah sedia je. Aku okay, takde masalah. Dila cucuk thumb drive ke PC, lalu aku mula present. Sebelum tu Puan dah bagi guna pointer dia, senang nak tunjuk katanya.

Presentation aku berjalan dengan lancar. Aku tunjukkan satu persatu business plan group aku. Ops lupa nak bagitau, business plan aku berkaitan hotel. Aku memegang jawatan sebagai GM – General Manager. Aku mulakan dengan tunjukkan Introduction, owner’s background etc. Kemudian beralih kepada administration plan pulak. Tunjukkan organization’s chart, remuneration schedule etc.

Lepas tu beralih kepada marketing plan pulak. Tunjukkan senarai harga bilik hotel dengan harganya sekali. Tunjukkan juga strength dan weaknesses of the competitors. Kemudian beralih kepada operation plan pulak. Aku tunjukkan layout, process flow etc.

Banyak jugak yang aku dah present. Aku sorang je. Sampai ke hujung bila sampai ke bahagian financial plan, aku serahkan presentation seterusnya kepada Kak Nor, selaku Finance Manager. Dia teruskan present beberapa muka surat dari fail fine planner.

Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar. Puan komen sedikit tentang slide kami dan report yang kami sediakan. Group aku mendapat 8.5/10 untuk presentation dan 18/20 untuk report. Dah hilang 3.5 markah kat situ. Huhu…

Lepas tu kelas TPT250 – Fundamental of Transport pulak. Encik Shahrin memang sempoi. Kami diminta untuk submit assignment. Aku terus bagi fail presentation aku untuk field trip assignment. Aku buat presentation tentang mode of transport – taxi dan aero plane. Beliau minta terangkan. Aku pun terangkan lebih kurang, sebab beliau scroll agak cepat. Tak sempat aku nak jelaskan, beliau dah scroll to next slide.

Masa break for lunch, aku ngan Fizal berlakon untuk assignment MGT315 – Creative and Critical Thinking. Ada satu bahagian tu, kami kena buat video promosi. Idea dah ada, cuma tunggu masa nak berlakon je. Asalnya nak berlakon sama-sama dengan group member yang lain, tapi diorang agak lambat sampai. Sudahnya aku ngan Fizal je berlakon. Sempat pun kami sediakan video tu. Letakkan dalam thumb drive, dan buat hyper link dalam slide presentation. Selesai…

Semasa kelas MGT315 pukul 2 petang, kelas bermula agak lambat. Masing-masing masuk ke kelas lambat. Tak tahu la ke mana semua orang pergi. Bila Puan masuk ke kelas, tak lama lepas tu beliau tanya siapa nak present dulu. Aku dengan senang hati, terus offer untuk mula. Haha… Memang agresif sungguh hari tersebut. Semua presentation aku nak buat dulu. Pada aku, senang kalau buat awal-awal. Takde lah tertunggu-tunggu, berdebar tunggu giliran.

Semua ahli kumpulan iaitu aku, Fizal, Shahrir, Azahareen dan Azriq present bahagian masing-masing. Banyak juga yang Puan tanya. Dia agak kagum dengan design produk kami, yang mana kami sediakan produk baru untuk air kotak. Label keliling air kotak tu Azahareen yang buat. Pandai dia design, cantik.

Itulah serba sedikit yang dapat aku catitkan untuk kali ini. Sekarang ni, aku dah habis dah kelas untuk semester 8. Kalau semuanya berjalan lancar, lepas periksa ni aku akan betul-betul merdeka. Tiada lagi kelas, tiada lagi assignment, tiada lagi bangun pagi-pagi untuk study. Merdekaaaa… Insyaallah, tak lama lagi tu.🙂

KP @ 780

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s