Archive for the ‘2014 Semester 7’ Category

Nama pensyarah semester 7

Posted: November 29, 2014 in 2014 Semester 7

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua.

Alhamdulillah… Habis dah segalanya untuk semester 7 yang lepas. Tak lama lagi nak masuk semester 8 lak. Lama dah sebenarnya nak tulis pasal ni, tapi masa yang tidak mengizinkan, membuatkan ia terbiar begitu sahaja.

Baiklah.. Seperti biasa, aku akan mencoretkan serba sedikit perihal pensyarah untuk semester yang lepas, iaitu semester 7. Di bawah inilah nama-nama pensyarah yang banyak berjasa pada aku pada semester lepas.

1. PM Puan Norlida Kamaluddin.

Kami memanggil beliau dengan panggilan ‘Puan’ sahaja, walaupun di hadapan nama beliau ada ‘PM’ yang bermaksud Prof. Madya. Pada mulanya, ada antara kami nak panggil beliau dengan panggilan ‘Prof’, akan tetapi entah bagaimana… Panggilan Puan juga yang lekat. Tak kisah lah… Beliau pun tak pernah tegaskan nak panggil beliau dengan panggilan apa. Yang penting, panggilan itu menunjukkan rasa hormat kami sebagai pelajar kepada beliau seorang pensyarah.

Beliau seorang yang fasih berbahasa Inggeris. Beliau menggunakan bahasa ini sebagai perantaraan semasa di dalam kelas. Jarang sekali beliau menggunakan Bahasa Melayu.

Banyak juga ilmu yang beliau curahkan sepanjang mengajar kami subjek MGT269 – Business Communication. Kami ditunjukkan cara bagaimana untuk mengendalikan mesyuarat, interview, membuat surat rasmi, membuat laporan dan sebagainya. Banyak yang aku belajar dari beliau.

Pengalaman mengendalikan mesyuarat dan interview yang paling aku suka. Kami diminta untuk membuat mock meeting dan mock interview. Aku satu group dengan Erwan, Hani dan Mariani. Memang syok berlakon. Kami berlatih, kemudian rakam, edit dan lihat semula hasil lakonan kami. Memang best.

2. Puan Norina Ahmad Jamil.

Beliau mengajar subjek MGT345 – Operation Management. Orangnya bersederhana dalam penampilan. Mempunyai tutur kata yang tegas dan jelas. Senang memahami apa yang beliau sampaikan.

Melihat pada gaya beliau mengajar, menunjukkan pengalaman beliau yang sudah banyak dalam subjek ini. Kami ditunjukkan jalan yang senang untuk selesaikan soalan dalam peperiksaan. Memang senang… Praktikkan beberapa kali dan alhamdulillah… Aku berjaya untuk dapatkan A untuk subjek ini. Syukur.

3. Encik Syah Rizal Zambahari.

Pensyarah ini mengajar subjek FIN358 – Investment Management, mempunyai perwatakan yang tersendiri. Nampak agak ‘straight to the wall’ pada mulanya. Beliau tegas dengan apa yang disampaikan. Semasa ujian pun, meja akan dijarakkan antara sesama pelajar dan beliau memantau bak burung helang terbang di udara mencari mangsa. Bagus.

Walaupun begitu, aku tak segan dan gentar. Aku tanyakan juga apa yang aku tak pasti. Beliau juga seorang yang agak aktif di dalam i-class. Banyak soalan yang aku tanyakan, dan beliau telah membantu dengan jayanya.

4. Encik Ahmad Shazeer Bin Mohamed Thaheer.

Encik Shazeer mengajar subjek MGT361 – Introduction to International Business. Beliau kelihatan masih agak muda. Mungkin lewat 30-an. Beliau juga menggunakan Bahasa Inggeris sepanjang masa, kebanyakannya.

Beliau suka tanya pelajar. Disebabkan beliau tahu nama aku, sebab aku merangkap ketua kelas lah kiranya, jadi tanpa segan silu, beliau akan menyebut nama aku. Tak kisahlah ketika memberi contoh atau ketika menanyakan soalan. Hehe…

Ada bagusnya juga jika pensyarah kenal dan tahu nama kita. Ianya akan menyebabkan ikatan antara pelajar dan pensyarah akan menjadi semakin rapat. Bagus subjek ni. Banyak yang aku belajar dari nota dan assignment.

Orait. Itu sahaja yang sempat aku coretan kali ini. Hari ni pun, nak senaraikan nama mereka, aku kena semak balik catatan yang lepas. Huhu… Cepat sungguh masa berlalu dan secepat itu juga ingatan aku semakin kelam.

Selesai periksa semester 7

Posted: October 18, 2014 in 2014 Semester 7

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada semua yang sudi baca blog ini.

Alhamdulillah, saya dah selesai menjawab kesemua 4 kertas periksa semester ini. Kertas pertama ialah International Business iaitu ada 3hb Oktober. Kertas kedua ialah Investment Management pada 9hb Oktober. Kertas ketiga ialah Business Communication pada 11hb Oktober dan kertas terakhir ialah Operations Management pada 16hb Oktober yang lepas.

Terasa lapang dada, tenang fikiran bila dah selesai segalanya untuk semester ini. Tak perlu lagi berjaga malam menyiapkan tugasan. Tak perlu lagi bangun awal menyiapkan diri untuk peperiksaan. Alhamdulillah… Lepas ni bolehlah tumpukan perhatian sepenuhnya pada kerja dan keluarga.

Kalau ikut pada kalendar UiTM, keputusan peperiksaan akan diumumkan pada 12hb November nanti. Sedikit lewat kali ini berbanding tahun lepas. Pada tahun lepas, keputusan diumumkan dalam awal bulan 11 kalau tak silap. Kali ini seminggu lewat.

Jika segalanya berjalan lancar, saya lulus kesemua 4 kertas pada semester ini. Hanya tinggal 3 lagi baki kertas yang akan perlu diambil pada semester 8 nanti. Yep, tinggal lagi satu semester untuk diploma pengurusan pengajian yang saya ambil. Insyaallah, semoga Allah permudahkan segala urusan saya.

Ini sahaja update untuk kali ini, setelah sekian lama menyepi. ­čÖé

KP @ P780.

Sibuknyaaa

Posted: September 2, 2014 in 2014 Semester 7
Tags:

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Fuh, sibuk sungguh akhir-akhir ini rasanya. Tak sempat dah nak update blog ni. Kesian ia. Sampai WordPress pun hantar notification, bagitau yang aku dah lama tak tulis apa-apa. Heheh…

Okay, memang sibuk. Betul… Kalau diikutkan aku belum tulis apa-apa mengenai 2 seminar yang lepas. dan minggu ini akan ada seminar ke-6. Isk, aduhh !

Okaylah, aku cuba untuk cari masa sikit dalam sehari dua ni. Sabar ye duhai hati. Babaii..

Semester 7: Seminar 3

Posted: July 21, 2014 in 2014 Semester 7
Tags:

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua.

Hari ini terasa badan sedikit letih, mungkin disebabkan semalam kelas sepanjang hari. Itu pun nasib baik juga Encik Shazeer untuk kelas MGT361 yang akhir sekali, benarkan kami balik awal. Jadi, awal jugak sampai ke rumah. Kalau ikut jadual asal, 6.15 petang baru habis. Haru gitu.. Huhu..

Semalam, seminar ke-3 untuk FIN358 dan ke-2 untuk 3 lagi subjek yang lain. Sebelah pagi, Puan Norlida tunjukkan kami tentang bagaimana nak buat report nanti. Kena ikut format yang telah ditetapkan. Nampak macam senang. Hahaha.

Kemudian kelas MGT345 pulak. Puan Norina tunjukkan cara untuk selesaikan soalan berkenaan assembly line balancing dan project management. Best, lukis bulat-bulat, lepas tu ada anak panah untuk sambungkan bualatan tadi. Macam senang je. Haha..

Lepas Zuhur pulak kelas FIN358. Masuk je Encik Shah Rizal terus bagi test. Kena duduk jarak-jarak antara satu sama lain. Ada 4 soalan kesemuanya berkenaan bond, convertible bond, ratio dan common stock. Soalan memang kaw-kaw punya. Ada jugak yang aku tak dapat nak buat dengan sekali jalan. Aku tinggalkan dulu. Buat soalan lain, dan kembali semula soalan tu lepas siap soalan yang lain. Alhamdulillah, aku dapat buat kesemua soalan termasuk soalan berbentuk esei yang habis aku karang dengan jayanya. Haha.. Jangan tak caya, soalan investment pun kena jawab esei.

Lepas tu pulak kelas MGT361. Masa ni memang dah ngantuk dah. Sekarang ni kan bulan puasa, bangun awal, tidur pun mungkin sedikit lewat. Jadi, bila dah berjaga lama, kelas yang sebelah petang ni, memang mencabar. Puas dah tahan mata tak nak lentok, susah jugak. Encik Shazeer bincang pasal bab 3,4 dan 5. Mungkin beliau perasan kot, aku dah lemau. Lalu dia minta aku baca sedikit dari text book. Lepas tu terus segar. Haha…

 

Semester 7: seminar 2

Posted: July 19, 2014 in 2014 Semester 7
Tags:

Assalamualaikum dan selamat sejahtera…

Perasaan malas melanda diri lagi. Huhu. Sepatutnya lama dah aku post entry ni, tapi sebab perasaan sibuk, baru hari ni lah dapat post. Seminar ke-2 pada 6 Julai yang lepas, hanya ada satu kelas sahaja iaitu FIN358 pada pukul 2 petang.

Encik Shah Rizal masuk ke kelas lalu terus minta kami tengok PYQ tentang common stock. Banyak jugak kami buat latihan itu ini.

Dalam pukul 3 petang, Encik Shazeer mesej aku menggunakan WhatsApp. Beliau dah sampai kat tempat rehat pensyarah dan minta aku datang untuk ambil buku dari beliau. Buku tersebut adalah buku utama yang beliau gunakan sepanjang kelas beliau.

Seramai 8 orang yang setuju untuk dapatkan buku tersebut. Harganya ialah RM75. Aku gunakan duit tunai je, sebab tak dapat baucar buku. Ada juga antara kami yang gunakan baucar. Untunglah diorang tu.

Kelas tamat dalam pukul 4 petang.

KP @ P780

Semester 7: Seminar 1

Posted: July 7, 2014 in 2014 Semester 7
Tags:

Assalamualaikum and salam sejahtera to all…

This is just a quick update for the last seminar on 28th June 2014.

Early in the morning, Puan Norlida has came into the class for MGT269 – Business Communication. She has a title of ‘PM DR’ in front of her name. PM stands for Professor Madya and DR stands for Doctor. Wow, this is the first time I have a lecturer with such title. The class went well. She told us the requirement for this subject. There will be no test, but there are assignments like mock meeting, mock interview and group assignment besides of the individual assignment. Wow, that’s quite a lot of things to do.

In the afternoon, class for MGT345 – Operations Management started. The lecturer is Puan Norina. We did a few exercises for PYQ. She tought us on how to get the ranks, to get the best location etc.

After lunch, class for FIN358 – Investment Management started. The lecturer is Encik Shah Rizal Zambahari. He entered the class and straight away asked us to do one question from PYQ paper. Wow, this was so advance, out of my expectations. There was no introduction session. We were shocked, he was so aggressive.

After that, class for subject MGT361 – International Business started, The lecturer is Encik Ahmad Shazeer. He is still young I guess. His age is maybe around 35-40 years old. He talked much, he described much… he talked a lot. I admire him for able to talk on so many things, continuously.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat semua,

Alhamdulillah, semalam selesai dah proses pendaftaran untuk semester 7. Walaupun banyak liku-liku yang ditempuhi, akhirnya selesai. Kenapa aku cakap gitu?

Antara sebabnya adalah:

  1. Pendaftaran dijadualkan akan mula dibuka pada 3hb Jun, tapi seawal 7 pagi tak boleh lagi nak daftar. Dalam pukul 9.30 pagi baru boleh.
  2. Bila dah boleh daftar, tak semua subjek ada group. Pendaftaran masih tak lengkap.
  3. Bila dah boleh daftar untuk semua, dan dah pilih kod untuk subjek FIN329, baru sedar yang kod ni mempunyai 4 jam kredit. Sepatutnya 3 jam kredit. Cuba untuk pilih kod yang satu lagi (FIN358), tapi tiada group pula.

 

Reg S7

 

Setelah beberapa kali ulang gugur dan tambah subjek FIN358, akhirnya boleh… Lega. ­čÖé

Alhamdulillah, segalanya dah selesai. Sekarang ni, bil pun dah keluar. Aku perlu bayar RM1211 untuk 12 jam kredit, sama macam semester 6 yang lepas.