Semester 7: seminar 2

Posted: July 19, 2014 in 2014 Semester 7
Tags:

Assalamualaikum dan selamat sejahtera…

Perasaan malas melanda diri lagi. Huhu. Sepatutnya lama dah aku post entry ni, tapi sebab perasaan sibuk, baru hari ni lah dapat post. Seminar ke-2 pada 6 Julai yang lepas, hanya ada satu kelas sahaja iaitu FIN358 pada pukul 2 petang.

Encik Shah Rizal masuk ke kelas lalu terus minta kami tengok PYQ tentang common stock. Banyak jugak kami buat latihan itu ini.

Dalam pukul 3 petang, Encik Shazeer mesej aku menggunakan WhatsApp. Beliau dah sampai kat tempat rehat pensyarah dan minta aku datang untuk ambil buku dari beliau. Buku tersebut adalah buku utama yang beliau gunakan sepanjang kelas beliau.

Seramai 8 orang yang setuju untuk dapatkan buku tersebut. Harganya ialah RM75. Aku gunakan duit tunai je, sebab tak dapat baucar buku. Ada juga antara kami yang gunakan baucar. Untunglah diorang tu.

Kelas tamat dalam pukul 4 petang.

KP @ P780

Semester 7: Seminar 1

Posted: July 7, 2014 in 2014 Semester 7
Tags:

Assalamualaikum and salam sejahtera to all…

This is just a quick update for the last seminar on 28th June 2014.

Early in the morning, Puan Norlida has came into the class for MGT269 – Business Communication. She has a title of ‘PM DR’ in front of her name. PM stands for Professor Madya and DR stands for Doctor. Wow, this is the first time I have a lecturer with such title. The class went well. She told us the requirement for this subject. There will be no test, but there are assignments like mock meeting, mock interview and group assignment besides of the individual assignment. Wow, that’s quite a lot of things to do.

In the afternoon, class for MGT345 – Operations Management started. The lecturer is Puan Norina. We did a few exercises for PYQ. She tought us on how to get the ranks, to get the best location etc.

After lunch, class for FIN358 – Investment Management started. The lecturer is Encik Shah Rizal Zambahari. He entered the class and straight away asked us to do one question from PYQ paper. Wow, this was so advance, out of my expectations. There was no introduction session. We were shocked, he was so aggressive.

After that, class for subject MGT361 – International Business started, The lecturer is Encik Ahmad Shazeer. He is still young I guess. His age is maybe around 35-40 years old. He talked much, he described much… he talked a lot. I admire him for able to talk on so many things, continuously.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat semua,

Alhamdulillah, semalam selesai dah proses pendaftaran untuk semester 7. Walaupun banyak liku-liku yang ditempuhi, akhirnya selesai. Kenapa aku cakap gitu?

Antara sebabnya adalah:

  1. Pendaftaran dijadualkan akan mula dibuka pada 3hb Jun, tapi seawal 7 pagi tak boleh lagi nak daftar. Dalam pukul 9.30 pagi baru boleh.
  2. Bila dah boleh daftar, tak semua subjek ada group. Pendaftaran masih tak lengkap.
  3. Bila dah boleh daftar untuk semua, dan dah pilih kod untuk subjek FIN329, baru sedar yang kod ni mempunyai 4 jam kredit. Sepatutnya 3 jam kredit. Cuba untuk pilih kod yang satu lagi (FIN358), tapi tiada group pula.

 

Reg S7

 

Setelah beberapa kali ulang gugur dan tambah subjek FIN358, akhirnya boleh… Lega. ­čÖé

Alhamdulillah, segalanya dah selesai. Sekarang ni, bil pun dah keluar. Aku perlu bayar RM1211 untuk 12 jam kredit, sama macam semester 6 yang lepas.

Jadual seminar semester 7

Posted: May 30, 2014 in 2014 Semester 7
Tags:

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Sudah agak lama aku tidak tulis apa-apa di blog ini. Kebelakangan ini agak sibuk dengan tugas di tempat kerja. Balik pula, badan dah penat lalu tidur awal. Keesokannya perkara yang sama berulang dan begitulah hari-hari yang berlalu kebelakangan ini. Huhu… ­čśŽ

Baiklah, satu perkara baru untuk dimasukkan dalam lipatan sejarah blog ini, iaitu jadual seminar untuk semester 7 telah pun dikeluarkan, seperti yang dapat kita lihat bawah ni.

 

Jadual S7

 

 

Seperti biasa, aku akan ada 4 kelas dari pagi hingga ke petang. 3 subjek akan ada 5 kali seminar dan subjek FIN358 adalah satu-satunya subjek yang akan mempunyai 7 kali seminar untuk semester ini. Itu sudah menjadi kebiasaan di mana subjek mengira akan ada lebih seminar berbanding subjek yang lain.

Seminar pertama akan bermula pada 28 Jun 2014. Kalau tak silap keesokan harinya, 1 Ramadhan. Aku dijangka akan boleh mula mendaftar pada 3 Jun nanti. Tak lama dah tu, minggu depan.

Semester baru akan bermula. Aku kena setkan target baru, untuk capai hajat yang aku idamkan. Insyaallah, dengan terus berusaha segalanya boleh dicapai.

Go, go, go KP!

 

 

 

 

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Aku terpegun, keputusan periksa yang ada di tangan aku, aku lihat berkali-kali. “Betulkah ini?”, detik hatiku. Aku tidak percaya dengan apa yang aku lihat. Keputusan aku agak teruk. Aku tidak berjaya mendapat A untuk subjek FIN242. Aku telah membuat sehabis baik semasa periksa tempohari. Dengan yakin aku menjawab 4 soalan dalam bahagian B untuk kertas periksa FIN242, walaupun aku hanya diminta untuk menjawab 3 soalan. Aku yakin aku boleh┬ámendapat A.

Begitu juga dengan subjek OB, gred yang aku dapat agak teruk. Aku mengelamun sendirian mengenangkan nasib badan. Kalau beginilah jadinya…

 

Tiba-tiba aku terjaga dari tidur. Baru aku sedar yang apa yang aku alami sebentar tadi hanyalah mimpi. Begitulah akibatnya jika asyik menanti keputusan periksa diumumkan, hingga terbawa-bawa ke dalam mimpi. Mana tidaknya, aku telah berjaga sehingga pukul 1 pagi, menanti keputusan tersebut. Aku andaikan, mungkin ia akan diberikan seawal 11 malam, sama seperti semester 5 dahulu. Rupa-rupanyanya setelah aku semak, keputusan itu diemailkan pada jam 1.05 pagi, iaitu 5 minit selepas aku masuk tidur. Haha.. ­čÖé

Aku kemudian duduk di tepi katil, cuba mengingati apa yang berlaku. Aku cuba bandingkan antara mimpi dan kenyataan. Aku pasti, aku di alam nyata sekarang. Aku bersyukur kerana apa yang berlaku sebentar tadi hanya mimpi, bukannya benar-benar terjadi.

Ketika itu jam menunjukkan pukul 4.55 pagi. Aku terus bergerak mendapatkan telefon. Cuba┬áuntuk melihat jika ada email baru dari ‘sims’, tapi tiada sebarang tanda yang ada┬áemail baru masuk. Aku kemudian semak sambungan internet. “Laaa… patutlah”, wifi dimatikan┬ádan signal dari maxis berbentuk kapal terbang. Apa pulak yang berlaku ni. Tak pernah jadi┬ámacam ni.

Aku biarkan semua itu, dan terus aku aktifkan sambungan wifi sebab aku memang telah jadualkan dalam telefon aku yang sambungan wifi akan dimatikan dari tengah malam sehingga subuh. Tujuan aku berbuat demikian adalah untuk menjimatkan penggunaan bateri.

Aku kemudiannya nampak ada tanda email baru masuk. Aku buka Gmail, dan tak syak lagi ia datangnya dari ‘sims ‘, menandakan keputusan periksa telah dihantar kepada aku. Terus aku buka email tersebut dengan lafaz bismillah. Aku scroll ke bawah perlahan-lahan. Mata tidak berkelip memandang keputusan periksa semester 6 di depan mata.

Hati terdetik sedikit kecewa melihat gred untuk subjek MKT310 – Public Relations. Aku hanya berjaya mendapat gred B-. Aku lihat pula CGPA, ia sedikit turun. Lama aku tatap keputusan tersebut. Lama begitu, tanpa aku sedari waktu subuh hampir masuk. Aku bersihkan diri, bersedia untuk tunaikan kewajipan diri.

Selesai solat, dan setelah anak-anak ke sekolah, aku tunjukkan keputusan tersebut kepada┬áisteri. Aku lahirkan kekecewaan aku padanya. Walau bagaimana pun, aku bersyukur. Alhamdulillah…

Secara amnya, keputusan aku tidaklah seteruk mana. Ia masih lagi tinggi pada mereka yang mengetahui apa yang aku dapat. Akan tetapi pada aku, aku ada target yang cuba aku capai… dan aku tidak berjaya lagi capai target itu, pada kali ini.

Tinggal lagi dua semester sebelum aku menamatkan pengajian diploma ini. Aku berazam untuk berusaha sebaik mungkin dan aku akan cuba lagi untuk mencapai target aku di 2 semester yang akan datang. Insyaallah, jika diizinkan Allah, aku akan dapat mencapai apa yang aku hajatkan. ­čśë

Teruskan berusaha KP. Go, go go!

 

KP

9 Mei 2014.

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Sudah menjadi kebiasaan aku untuk meletakkan nama-nama pensyarah yang telah lama berjasa dalam kehidupan aku sebagai seorang pelajar di UitM Shah Alam, di dalam blog ini. Untuk semester 6 yang lepas, di bawah ini aku senaraikan nama-nama mereka.

1. Encik Mohamad Anuar Bin Harun

Beliau mengajar kelas MGT340 – Human Resource Management. Orangnya bersahaja, suka tersenyum dan melawak. Masa mula-mula jumpa beliau semasa kelas pertama, memang gelak tak kering gusi. Ada saje pengalaman hidupnya yang sudi dikongsikan bersama kami.

Bercakap tentang pelajaran, beliau suka menerangkan secara asas tentang sesuatu bab. Selepas itu beliau akan meminta kami membuat huraian lanjut mengenai ‘learning objectives’ bagi satu-satu topik. Kaedah ini sangat berkesan yang mana ia akan menguatkan lagi pemahaman bila ada keperluan untuk membaca bagi menjawab soalan dalam ‘learning objectives’. Dah lah kena baca, buat penerangan, lepas tu kena hantar pulak tu. Memang┬áterbaik !

Selain itu, beliau juga banyak meminta kami untuk membuat peta minda. Memang banyak jugaklah peta minda yang kami buat. Selepas siap kena scan, dan hantar kepadanya melalui i-class. Fuh, memang tak menang tangan belajar subjek ni.

2. Encik Mohd Faizal Bin Basri

Beliau mengajar subjek FIN242 – Fundamentals of Finance, subjek yang paling aku minati pada semester lepas. Beliau masih muda orangnya, aku anggarkan dalam 35 tahun. Suka memakai kemeja, dipadankan dengan seluar jeans, memang nampak segak dan kemas.

Beliau juga tanpa segan silu telah menjawab segala pertanyaan aku di dalam i-class. Ada juga balasan beliau yang sedikit lambat. Tapi, jika aku memerlukan jawapan dengan segera, aku akan hantar mesej ke akaun WhatsApp beliau, dan beliau akan membalasnya tak lama kemudian. Terbaiklah Encik Faizal.

3. Puan Zubaidah Binti Zahirudin

Beliau mengajar subjek MGT321 – Organizational Behaviour. Satu subjek yang amat bagus pada pandangan aku yang sedang bekerja ni. Banyak perkara yang berlaku dalam satu-satu organisasi dapat dipelajari dan difahami. Ditambah lagi dengan pengajarnya yang banyak pengalaman, memang satu kombinasi yang bagus sekali untuk pemahaman yang terbaik.

Beliau pandai mengajar, contoh-contoh yang diberikan juga sangat senang difahami. Dalam i-class, beliau memberikan ‘individual mini assignment’ setiap minggu, 10 minggu kesemuanya. Bagus cara camni, kalau nak jawab satu-satu soalan tu, kena lah baca topik tu dahulu, baru boleh faham. Seronok sangat jawab soalan setiap minggu.

4. Puan Zarith Delaila Bt Abd Aziz

Beliau mengajar subjek MKT310 – Principles of Public Relations. Perwatakannya simple, suka memakai seluar jeans dan baju apa ek, tak tau lah apa namanya diorang pompuan panggil. Muka beliau comel, dan muda lagi mungkin dalam anggaran 30 tahun… tapi jangan terpedaya dengan semua itu sebab di dalam kelas, beliau sangat tegas dengan para pelajarnya.

 

Itulah antara serba sedikit yang dapat aku coretkan tentang para pengajar aku dalam semester lepas. Inilah antara cara yang aku buat, supaya nama mereka yang banyak berjasa dalam hidup aku sebagai seorang pelajar ini, dapat diabadikan sekurang-kurangnya di dalam blog ini. Pada masa akan datang kalau jikalau ada masa, boleh lah aku rujuk kembali post-post dalam blog ini, untuk mengubat kerinduan semasa bergelar pelajar kat UiTM, Shah Alam ini.

KP

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada yang sudi membaca blog ini. Apa khabar? ­čÖé

Hari ini 30hb April, dan mengikut pada kalendar UiTM, keputusan peperiksaan diploma akan dikeluarkan pada 9hb Mei. Ini bermakna, dalam 8 hari lagi aku akan mendapat keputusan peperiksaan semester 6 aku. Huish, dekat sangat dah tu. Dup dap, dup dap, jantung berdegup kencang. Hehe…

Kebiasaannya, aku akan mendapat keputusan pada hari Jumaat. Aku baru je belek kalendar, dan memang betul yang 9hb Mei itu nanti adalah hari Jumaat. Mungkin UiTM ingin mengambil keberkatan sempena hari Jumaat, yang mana seperti ramai antara kita dah tahu hari Jumaat adalah penghulu segala hari.

Aku berdoa supaya aku dikurniakan┬ákeputusan yang cemerlang. Jika┬ádiizinkan oleh Allah SWT, biarlah aku mendapat A dalam semua 4 subjek yang aku ambil dalam semester lepas. Aku dah pun berusaha, dan sekarang tinggal menanti keputusan sahaja dikeluarkan. Jika itu menjadi kenyataan, alangkah indahnya hidup ini. Insyaallah. ­čÖé

KP